dijous, 28 d’agost de 2008

L'Aldea diu prou! i amb rao

Un dels temes sempre pendents a les nostres contrades és la falta d'inversió pública en infraestructures. Aquest és el cas de l'Aldea, que des de fa molt de temps reclama la construcció d'una obra realment necessària: la variant de la N-340 que ha de passar per fora del nucli urbà. Aquesta construcció evitarà l'elevat nombre d'accidents (més de 200 a l'any) que es produeixen en aquest tram de menys de 3,5 km.

Com és evident la població es desespera a ran de la temor i la incomoditat que produeix aquesta carretera i han decidit unir totes les seues veuu i manifestar-se. Tot i que per fi s'ha aconseguit que el Ministeri de Foment hagi aprovat la construcció d'aquest ramal que descongestinarà la ciutat d'un volum mitjà de 15.000 vehicles al dia, en el millor dels casos aquesta construcció estarà acabada per a l'any 2012. Això implica 4 llargs anys més d'insoportable trànsit urbà. Per tant, des de l'ajuntment de l'Aldea ha proposat al govern de lliberar de peatges el tram de l'AP-7, que va de l'Ampolla fins a Amposta, com a solució temporal a la desastrosa situació.

Com és habitual, per a que s'escolten les nostres "pregàries", és necessari forçar la situació i per tant, per a conseguir l'alliberació del tram d'autopista, ha calgut manifestar-se. A força de movilitzacións i de talls de la carretera, s'ha aconseguit que se'ns escolte. Ara el Govern s'ha compromès a procedir a l'alliberament de l'autopista, tot i que a hores d'ara encara no s'ha fet efectiva.

Per a acabar, cal dir que aquest procés s'ha iniciat fa més de 10 anys (del 15 de gener de 1997), i que això es pot considerar una exageració (a més, no crec que hagés tardat tant si la situació fos idèntica però a Barcelona i rodalies). També cal recordar que ha hagut molts pressupostos acceptats que, a banda de no haver estat executats, no han estat suficientment dotats (inferiors al milió d'euros "166 milions de pessetes"). Ara sembla que el pressupost ja és més coherent: 36,7 milions d'euros per realitzar una circumbalació de 7,6 km.

Esperem que aquesta vegada vaigue la vençuda i que realment s'inicien les obres a temps per a acabar el 2012 i que realment s'allivere la AP-7 durant aquest temps. Si no és així, jo animo a tothoma, aldeans i no-aldeans, a manifestar-se i fer pressió, perquè Tots hem de dir prou!

diumenge, 24 d’agost de 2008

A la Central Nuclerar de Vandellós no n'aprenen

És el segon cop que sentim a parlar de la Central Nuclear de Vandellós aquesta setmana, i per desgràcia torna a ser per un fet negatiu. Aquest cop l'incident ha estat un incendi que s'ha iniciat a una sala de turbines. Per sort, en cap moment s'ha aproximat perillosament al reactor nuclear. Pel que es veu, aquest incendi s'ha iniciat per un seguit de negligències que van començar aquesta setmana, quan va haver una fuita en una de les sales i que no es va arreglar degudament.

Tal com ja vaig nombrar a l'entrada anterior, aquests fets haurien d'estar molt més controlats i suervisats, amb totes les mesures de seguretat adequades. Si les empreses no tenen incentius per dur a terme una bona gestió de la seva activitat, és l'Estat qui ha d'intervenir per posar-les al seu lloc.

Aquest incendi ha estat de petit abast, però ha malmés parts importants de l'estructura, com les turbines, que fa que l'activitat de la central deixe de transcorrer de forma normal i haurà de parar la seua producciò de forma indefinida. Per sort, no s'ha hagut de lamentar danys personals.


Per altra banda, aquesta parada forçosa pot representar per a les empreses gestores, Endesa i Iberdrola, una minoració considerable en els resultats econòmics d'aquest any. A més, la reparació i reposició de peces per a reiniciar la producció tindrà uns costs molt elevats. Esperem que aquesta aturada no repercuteixi en els treballadors que veuran afectats els seus llocs de treball.

dijous, 21 d’agost de 2008

La nuclear d'Ascó castigada per la CSN

La central nuclear d'Ascó I rebrà la major multa imposada mai a l'Estat espanyol en aquest sector. Aquesta és propietat a parts iguals d'Endesa i d'Iberdrola, tot i que només està controlada per la primera de les dos companyies. El motiu pel qual s'imputa aquesta sanció és que la central acumula, des de l'inici de la nova normativa de Notificacions de Successos Rellevants del 2006, quatre faltes considerades greus i dos de lleus. Algunes d'aquestes faltes són l'ocultació d'informació d'incidències o la mala gestió de la seguretat en incidents.

La sanció estarà entorn dels 22,5 milions d'euros i l'hauran de pagar les dues empreses propietaries de les instal·lacions. Aquesta multa pot servir per a que les empreses gestores de les instal·lacions tinguen més en compte les normes que s'han establert en termes de seguretat, prevenció i informació.

Les medicions dels nivells de radiació que ha sortit a l'exterior no passa del grau zero, és a dir, del màxim permés per a que no es pugue considerar perillós per a la salut i la seguretat de l'entorn, tot i que una emissió permanent de radiació no pot ser mai inofensiva.

Esperem que, pel bé del nostre territori i el de la nostra població, aquesta sanció serveixi per reduir els incidents i les irresponsabilitat en la seguretat nuclear. A més, estic d'acord amb l'opinió de les entitats ecologistes com Greenpeace, que consideren insuficient la sanció, sobretot si la comparem amb l'enorme benefici que aquestes companyies treuen de l'explotació d'aquestes instal·lacions.

Per acabar, voldria remarcar que aquesta font d'energia està considerada una de les més netes i menys contaminants i que n'estic completament a favor. A més, també cal recordar que, gràcies a les centrals d'Ascó i Vandellòs, el territori gaudeix d'un major dinamisme econòmic, compensacions directes a les arques dels ajuntaments i un gran nombre de llocs de treball, molts d'ells qualificats. La conclusió final seria "Sí a l'energia nuclear, no a la irresponsabilitat".