dijous, 21 d’agost del 2008

La nuclear d'Ascó castigada per la CSN

La central nuclear d'Ascó I rebrà la major multa imposada mai a l'Estat espanyol en aquest sector. Aquesta és propietat a parts iguals d'Endesa i d'Iberdrola, tot i que només està controlada per la primera de les dos companyies. El motiu pel qual s'imputa aquesta sanció és que la central acumula, des de l'inici de la nova normativa de Notificacions de Successos Rellevants del 2006, quatre faltes considerades greus i dos de lleus. Algunes d'aquestes faltes són l'ocultació d'informació d'incidències o la mala gestió de la seguretat en incidents.

La sanció estarà entorn dels 22,5 milions d'euros i l'hauran de pagar les dues empreses propietaries de les instal·lacions. Aquesta multa pot servir per a que les empreses gestores de les instal·lacions tinguen més en compte les normes que s'han establert en termes de seguretat, prevenció i informació.

Les medicions dels nivells de radiació que ha sortit a l'exterior no passa del grau zero, és a dir, del màxim permés per a que no es pugue considerar perillós per a la salut i la seguretat de l'entorn, tot i que una emissió permanent de radiació no pot ser mai inofensiva.

Esperem que, pel bé del nostre territori i el de la nostra població, aquesta sanció serveixi per reduir els incidents i les irresponsabilitat en la seguretat nuclear. A més, estic d'acord amb l'opinió de les entitats ecologistes com Greenpeace, que consideren insuficient la sanció, sobretot si la comparem amb l'enorme benefici que aquestes companyies treuen de l'explotació d'aquestes instal·lacions.

Per acabar, voldria remarcar que aquesta font d'energia està considerada una de les més netes i menys contaminants i que n'estic completament a favor. A més, també cal recordar que, gràcies a les centrals d'Ascó i Vandellòs, el territori gaudeix d'un major dinamisme econòmic, compensacions directes a les arques dels ajuntaments i un gran nombre de llocs de treball, molts d'ells qualificats. La conclusió final seria "Sí a l'energia nuclear, no a la irresponsabilitat".

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Està clar que s'ha de dir "no a la irresposabilitat" i esta segurament ha sigut per algú que estava a "un dels llocs de treball qualificats" (no se com van estes coses).

Sobre si és massa poca sanció... No se, si ha de servir per a que funcionin bé que més dona si és més o menys? No es tracta d'arruinar l'empresa (o empreses en este cas) sinó de donar un toc per a que moguin i que no torni a passar, que ja es prou que no hagi sigut res greu.

La Familia Menta ha dit...

El problema és que no sé si la sanció serà suficient per a "despertar-los"... Esperem que sí.